Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση συμμετοχής του λαού, στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι της χώρας. Το πειραματικό στάδιο έγινε μέσα από την χρήση των social media, όπου με την βοήθεια ιδιωτικής εταιρίας δημοσκοπήσεων, έφτασε στο τελικό συμπέρασμα πως ο λόγος του πολίτη, όχι απλώς μετράει, αλλά είναι και παραγωγικός.
Την ιδέα αλλά και το παρών, έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο μετά τις εκλογές, για την σύμπτυξη αλλά και για το άκρως δημοκρατικό καθεστώς που φωτίζει την χώρα.
Το νέο αυτό έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, μέσα από την εφημερίδα της κυβερνήσεως. Το άρθρο που βρίσκεται στην σελίδα 57, αναφέρει δημοψήφισμα όλων των βουλευτικών μελών και η απόφαση για ενεργοποίηση νέας προηγμένης πλατφόρμας.
Η δημιουργία της ειδικής πλατφόρμας έχει ήδη ξεκινήσει, και θα υπάρχουν καταχωρημένοι ήδη κάποιοι νόμοι και αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί και παρθεί, αλλά θα έχει το δικαίωμα ο πολίτης-ψηφοφόρος να “ψηφίζει” με ένα Ναι ή ένα Όχι, αν συμφωνεί.
Πως λειτουργεί:
Θα υπάρχουν ειδικά πεδία με αποφάσεις π.χ. Κατάργηση δημόσιων υγειονομικών μονάδων. Στην περίπτωση που ο χρήστης συμφωνεί θα επιλέγει το πεδίο με την λέξη ΝΑΙ. Η απάντηση θα καταχωρείται και θα υπάρχει ευχαριστήριο μήνυμα. Δεν είναι υποχρεωμένος ο χρήστης να συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία, καθώς το GDPR δεν θα είναι διαθέσιμο.
Στην περίπτωση που επιλέξει το πεδίο με την λέξη ΌΧΙ, τότε θα πρέπει να συμπληρώσει και μια έξτρα φόρμα, όπου θα τον συνδέει με την εφορία και θα πρέπει να συμπληρώσει προσωπικά στοιχεία, ΑΜΚΑ, αριθμό λογαριασμού τραπέζης, κτηματολόγιο και αν είναι δωρητής οργάνων. Σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν συμπληρωθούν, δεν μπορεί να γίνει ακύρωση της “ψήφου” και η απάντηση θα περνάει αυτόματα στο πεδίο με την λέξη ΝΑΙ.
Τα αποτελέσματα θα δίνονται στο κοινοβούλιο και θα περνάνε σαν νέα ιδέα της βουλευτικής επιτροπής.
Στόχος είναι η απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να φαίνεται σωστή, για να έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει ακόμα περισσότερες ψήφους.
Στο πλευρό τους βρίσκονται όλα τα μη κερδοσκοπικά ΜΜΕ, που έχουν ήδη καταφέρει να σβήσουν το χρέος τους.
Η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη το 2037.